Čiščenje oken Loading

Datum objave: 02/03/2020

Preden začnemo s profesionalnim čiščenjem oken, moramo poznati nekaj osnov



Kaj je steklo?

Steklo je proizvod taljenja kremenčkovega peska (silicijev dioksid) z drugimi oksidnimi primesmi. Steklo je prosojno, zlomljivo in občutljivo na praske. Samo fluorovodikova kislina in zelo močne alkalije poškodujejo steklo. Toplotna in elektro prevodnost stekla je majhna.

Sestavine in proizvodnja stekla:
-pribl. 73 % kremenčkovega peska,
- pribl. 13 % sode,
-pribl. 10 % apna,
-pribl. 4 % drugih primesi, npr. barvil (kovinski oksidi).

Sestavine se zmešajo in zdrobijo. Iz mešanice nastane v peči pri temperaturi med 1400 in 1500 ºC talina. Pri ohlajanju na sobno temperaturo nastane iz taline trda in krha snov – STEKLO.

Poznamo izložbena, termopan in kopelit stekla, stekla vezanih oken, steklene fasade, plinsko obdelana stekla, steklene folije, samočistilna stekla itd.


Zakaj je pomembno prepoznavanje stekla in okvirjev?


Pri profesionalnem čiščenju uporabljamo strgala (klinca), krtače in posebna čistila (kisline, baze in topila), ki so namenjena odstranjevanju določenih umazanij/nečistoč. Z nepravilno rabo naštetih lahko delno ali v celoti uničimo okna in okvirje.


Predstavljamo strnjen opis pripomočkov in čistil ter možne posledice nepravilne uporabe le-teh:


Kisline

so namenjene odstranjevanju mineralnih umazanij (npr. vodnega kamna). Pri tem moramo paziti na tesnila, saj jih kislina razjeda, prav tako aluminij.

Baze

so namenjene odstranjevanju maščob, iztrebkov ... Pri tem moramo paziti na aluminijasti okenski okvir, saj močnejše baze poškodujejo aluminij.

Topila

so namenjena odstranjevanju silikona in lahko prav tako poškoduje plastične okvirje, strupeni hlapi pa škodujejo tudi delavcem in ljudem v bližini. Posebej nevarno je za otroke mlajše od 15 let in nosečnice.

Strgala

uporabljamo pri odstranjevanju trdovratnih madežev, ostankov lepila ... Poškodujejo varnostna stekla in kovinsko premazana stekla. Poškodbe so vidne še le drugi dan.

NEREDNO ČIŠČENJE:

pri dežju se s fasade izpira tako imenovan kalcijev karbonat, ki se nalaga na steklu. Ob nerednem čiščenju se ta kemično veže s steklom. Nastanejo bele črte, ki jih NI VEČ možno odstraniti. Ta oblika poškodb stekel je najbolj razširjena v moderni arhitekturi (pretežna uporaba armiranega betona).

OSTANKI BETONA:

v kolikor izvajamo prvo čiščenje po gradbenih delih in zagledamo ostanke (pikic) betona na steklu, smo lahko prepričani da gre za poškodbo.

ČRNE PIKICE:

majhne pikice, ki nastanejo, kadar se v bližini stekla uporablja orodje za rezanje in brušenje kovine (flex).


Sedaj, ko vemo nekaj osnov o steklu in možnih poškodbah, se lahko lotimo profesionalnega čiščenja oken. Tehnike in načine profesionalnega čiščenja oken bomo predstavili v naslednji objavi.

Kje vse nas najdete: